Reklámtáska

PAPÍRTÁSKÁT VAGY MŰANYAG ZACSKÓT: MELYIKET VÁLASSZUK?

Melyik a kényelmes és melyik a természet tudatos?

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a bevásárlások során az emberek szívesebben igényelnek-e papírtáskákat a műanyag zacskók helyett, abból kiindulva, hogy a papírtáskák használata sokkal inkább környezetbarát, mint a műanyag zacskóké.

Egy kis kutatást végeztünk ezzel kapcsolatban, és összesen 1.000 embert kérdeztünk meg arról, hogy a bevásárlások alkalmával melyiket veszi szívesebben a kezébe: a papírtáskát vagy a műanyag zacskót?

 

Az alábbiakban közöljük, hogy mire jutottunk a kutatás során:

  • A megkérdezettek 51.3%-a válaszolta, hogy szívesebben használ papírtáskát a bevásárlások során.
  • A 65 éves és 65 év fölötti korosztály 57.6%-a értett egyet azzal a feltevésünkkel, miszerint az emberek szívesebben használnak papírtáskát a műanyag zacskó helyett.
  • Dél-Nyugat Anglia bizonyult a leginkább környezetbarát régiónak, mivel a megkérdezettek 64.3%-a használ szívesebben papírtáskát, mint műanyag zacskót.
  • Nyugat-Közép Anglia tartható a legkevésbé környezetbarát régiónak, mivel itt az emberek 61.7%-a szívesebben használ műanyag zacskót a papírtáska helyett.

Tehát az eredmények azt mutatják, hogy több ember tartja előnyösebbnek a papírtáskák használatát a bevásárlások során, mint a műanyag zacskók használatát, de csak kis mértékű eltérés mutatkozik a papírtáska-használók és műanyag zacskó-használók száma között.

Miközben a kutatást végeztük, úgy gondoltuk, hogy rendkívül hasznos lenne, ha közzé tennénk néhány ténymegállapítást a papírtáskák, illetve műanyag zacskók típusairól, valamint rámutatnánk a különbségekre is, hogy láthassuk az előnyeiket.

Mutatjuk, hogy mire jutottunk:

  • A műanyag zacskók környezetbeli lebomlása 400 és 1.000 év közt terjedő időintervallumot vesz igénybe, ezzel szemben a papírtáska lebomlási folyamata mindössze 10 évig tart.
  • A Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint az óceánjainkban talált hulladékok 90%-a műanyag.
  • A papírtáska újrahasznosításának aránya négyszer gyorsabb, mint a műanyag zacskóé.
  • Minden tonna újrahasznosítható papír az újrahasznosítás során 3.3 köbméter hulladéklerakó helyet takarít meg.

Mint láthatjuk, a sok érdekes statisztikai adat sokkal inkább a papírtáska-használat mellett érvel, mint a műanyag zacskók használata mellett.

Következtetés: végül is papírtáska vagy műanyag zacskó

Amikor hétvégi bevásárlásra készülünk, ne csak azon töprengjünk, hogy mi kerüljön a bevásárló listánkra, illetve a bevásárló kosarunkba, hanem szánjunk néhány másodpercet arra is, hogy átgondoljuk, mit írunk a környezetünk „listájára” a bevásárlás által.
Nem mindegy ugyanis, hogy a pénztárnál való sorban állás során mit válaszolunk a pénztáros következő kérdésére: papír vagy műanyag? A kérdés természetesen arra vonatkozik, hogy papírtáskába vagy műanyag zacskóba szeretnénk-e pakolni a megvásárolt árut.

Mielőtt választ adnánk a pénztárosnak, gondoljunk a fent tárgyalt kutatás statisztikai eredményeire, és minden kétséget kizárva a papírtáskát válasszuk a műanyag zacskó helyett.

Ne feledjük, hogy válaszadásunk a környezet óvását segítheti!

A nemzetközi felmérés/kutatás forrás anyagát itt tudja elolvasni: http://www.paperbagco.co.uk/blog/paper-bags-vs-plastic-bags-what-did-you-decide