Csomagolóanyagok

CSOMAGOLÓANYAGOK TÖRTÉNETE AHOGY KEZDŐZÖTT

A történelem kezdetein a csomagolást csak az áru megvédése és szállíthatóvá tétele érdekében használták, azonban az 1800-as évek elején egyre több termék gyártója jelent meg előrecsomagolt áruikkal, melyek már márkajelzéssel és figyelemfelhívó képekkel voltak ellátva, ami a brand építés első megnyilvánulása volt a csomagolásokon.

Ha a világtörténelem legelső csomagolóeszközeit szeretnénk megtalálni, akkor lényegében az őskorig is vissza lehet mennünk, amikor is az ősemberek a különböző zsákmányolt és gyűjtögetett élelmeket vagy tárgyakat különböző természetes anyagokba csomagolták, például állatbőrökbe, levelekbe vagy faágakból és csontokból összetákolt egyéb eszközökbe.

 

Természetesen ezek a meglehetősen primitív csomagolások az idők folyamán egyre csak fejlődtek, összetettebbé váltak. Közel az írott történelem kezdeteihez már növényi alapanyagokból már a későbbi kosarakhoz és zsákokhoz hasonlatos tároló eszközök készültek a fellelhető növényi és állati eredetű anyagokból.

Az írott történelem korszakának egyik legelterjedtebb tároló eszköze volt többek között a különböző formában és nagyságban készülő agyagedények, amikkel már a folyékony termékek csomagolása és tárolása is lehetővé vált. Az agyagedények továbbfejlesztett változatai voltak az ellenállóbb és szebb kerámiák, melyekre már nagyobb számban kerültek díszítések is, később megjelentek a rézből, bronzból, vasból és üvegből készült edények és poharak.

A XIX. századra tehető a első papír alapú csomagoló eszközök megjelenése, vastagabb s vékonyabb méretekben, majd pedig a karton vagy a farost csomagolás, majd pedig a XX. században jelent meg a nagy csomagolási forradalmat elindító műanyag csomagolás, ami mára már fekete báránnyá vált, és a természetvédelem előtérbe kerülésével a cégek is egyre jobban kerülik alkalmazását, és inkább hajlamosak újrafelhasznált papírokból készíteni csomagolásaikat, és csak elkerülhetetlen esetekben használni műanyag csomagolást.

A rugalmas csomagolóanyagok egyik legismertebb és legrégibb változata a papír, bár a kínaiak már 2000 évvel ezelőtt is készítettek papírt, Európában csak a XIX. században készítették el a mai papírhoz hasonlatos fa alapú változatot. A papírzacskók és papírzsákok a XX. század első éveiben kezdtek elterjedni, mikor az automata gépsorokon lehetővé vált a ragasztott papír elkészítése, ezekkel le lehetett váltani a költséges textil zsákokat.

A kartondobozok elterjedésében nagy szerepe volt a híres gabonapehely készítő Kellog’s cégnek, és a csomagoló papírok nagymértékű elterjedése is a múlt századra tehető, amelyeket a műanyag csomagolók egy ideig némileg visszaszorítottak, majd a környezettudatosságnak és az újrafelhasználásnak köszönhetően ma újra reneszánszukat élik.