Cimke

A RUHACÍMKÉKEN TALÁLHATÓ JELZÉSEK ÉRTELMEZÉSE

Minden egyes megvásárolt ruhadarabon megtalálhatunk egy kicsiny címkét, melyeken apró jelek vannak feltüntetve, és ezek arra szolgálnak, hogy a ruhát a lehető legtovább megőrizhessük és használhassuk minél jobb állapotában. De hogyan is értelmezzük ezeket a jeleket, hogy ez a fentebb említett cél meg is valósulhasson?
Ezek a jelek egyezményes jelek, tehát bármely gyártótól is származzon a ruházati termék, a jelek ugyanúgy néznek ki rajta, és ugyanazt is jelentik. Ezek a kis címkék a mosás, a vasalás, és a szárítás mikéntjéről tájékoztatják a vásárlót, mely szabályok betartásával a ruha minősége a lehető leghosszabb ideig megőrizhető. A címkéken található jelek meghatározott sorrendben helyezkednek el, így mi is ebben a sorrendben ismertetjük ezeket.


Tehát balról jobbra haladva az első jelzés egy kis teknőt formáz benne vízzel. Ha teknőben számot találunk, az a mosási hőmérséklet maximumát jelzi, tehát ettől magasabb hőfokon semmiképp nem szabad a ruhát kimosni, mert például összemegy. Ha teknő alatt egy vonal van, akkor kíméletes mosás javasolt, ha két vonalat, akkor kizárólag kímélő programmal szabad kimosni. Ha a teknőben szám helyett kezet találunk, akkor gépben nem mosható a ruha, csak kézzel és langyos vízzel, mindemellett a erős csavargatás is kerülendő.

Ha a teknő teljesen üres, akkor bármilyen programmal és hőfokon is nyugodtan mosható a ruha.

címkén található háromszög a fehérítés mikéntjéről tartalmaz információkat. Ha a háromszög üresen áll, akkor bármilyen jellegű fehérítés engedélyezett. Ha CL betűk vannak benne, akkor kizárólag klór alapú fehérítőt lehet használni, ha az üres háromszög bal szárával párhuzamos vonal található, akkor viszont klórral nem szabad fehérítést végezni. X-szel áthúzott háromszög pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy semmilyen fehérítés nem ajánlott.

A kis vasaló piktogramok a vasalás szabályait tartalmazzák, a benn található kis pöttyök a vasalási hőmérsékletre adnak utasítás, egy pötty a 110 Celsius fokot, kettő 150-et, míg három 200 fokos vasalást is engedélyez. Ha a vasaló fölött vonal látható, gőzzel is vasalható, ha üres a vasaló képe de X-szel át van húzva, akkor nem vasalható az anyag.

A szárítás jellemzőit egy négyzet és a benne lévő kör tartalmazza, a körben egy pötty alacsonyabb, míg három pötty magasabb hőfokú szárítást engedélyez. Ha piktogram X-szel át van húzva, tilos szárítógépbe tenni a ruhát. Ha a négyzetben nincs kör, viszont egy vízszintes vonal van, akkor csak vízszintes felületen javasolt a ruhát szárítani a kinyúlás megakadályozása végett.